Selecteer een pagina

Van natte vingerwerk naar data analyses

29 december 2021

Kwekerij Alland Almere begon in 1990 met het telen van chrysanten. Ruim 17 jaar geleden ruilde het bedrijf dit product in voor lelies. Inmiddels heeft Alland twee locaties met in totaal vier hectare kas en zijn ze gespecialiseerd in het telen van LA lelies, geurloze lelies. Een bedrijf met zichtbare ontwikkelingen, waar dit jaar het gebruik van een speciale Uitvalregistratieapp aan toegevoegd mag worden. We spraken eigenaar van Alland Almere, Niels van Vliet (sinds 2018) en Ricardo Prins (eigenaar Horti Analytics en ontwikkelaar van de app).

Afstappen van Excel-registraties

Tot een aantal maanden geleden hield Alland de uitval van de teelt bij in Excel. Niels van Vliet: “Het bestand werd almaar groter en onoverzichtelijker. Dit zorgde ervoor dat de cijfers ook minder goed bij te houden waren. Een onhandige manier van werken. Je wilt alles in een duidelijk overzicht hebben staan en in een oogopslag kunnen zien hoe het ervoor staat. Het gebruik van de UitvalregistratieApp maakt dit mogelijk.” 

De app is een handige registratietool die ontwikkeld is door Horti Analytics, naar aanleiding van een Power BI Dashboard. Dit dashboard dient als basis om data inzichtelijk te krijgen. Met de komst van de UitvalregistratieApp kunnen er naast verkoopdata ook andere data gekoppeld worden in een dashboard, door middel van FreshPortal. Op deze manier krijg je inzicht in de belangrijkste KPI’s en data.

 

Behoefte aan gemak en betere resultaten

“Onze wens was om op een gemakkelijke manier goed inzicht te verkrijgen in het uitvalpercentage per soort plant, zodat wij hier beter op kunnen inspelen.” ,aldus Niels. Met de UitvalregistratieApp wordt de uitval per soort geregistreerd. Het uiteindelijke overzicht van de verzamelde data is volgende maand beschikbaar en wordt weergeven in een nieuw dashboard. Niels: “Wij maken op dit moment al gebruik van het eerder ontwikkelde Power BI Dashboard door Horti Analytics. Dit heeft ons al veel inzicht gegeven en zorgt voor meer grip. Met één klik op de knop heb je het gehele overzicht voor je. De data vanuit de UitvalsregistratieApp is een verrijking hierin die in onze verdere behoefte voorziet.”

 

Opkomst van data in de hortisector

Niels: “De app werkt zeer gemakkelijk, is overzichtelijk en snel. Zelf hadden we niet eerder aan deze oplossing gedacht. We hebben vaker nagedacht over hoe het makkelijker kon, Horti Analytics kwam met de oplossing. Uiteindelijk zorgt het voor betere resultaten, omdat je bepaalde opbrengsten minder snel uitsluit. In de sector is het vaak natte vingerwerk. Data gerelateerde oplossingen bieden veel gemak en rust in je hoofd. Het brengt veel voordelen met zich mee, helemaal top!”

 

Samenwerking Horti Analytics

Al vanaf de introductie van de app tot op de dag van vandaag worden wij uitstekend ondersteunt door Horti Analytics. Het gehele proces hebben zij ons goed geholpen. We hebben regelmatig contact en als we er niet uitkomen kunnen we ze bellen. De samenwerking is zeer goed!” ,aldus Niels.

 

Ricardo, merk je dat er veel vraag is vanuit de sector voor een app als deze?

“Ja, dat merken we zeker! De behoefte is er binnen de hortisector. De vraag over een oplossing voor het beter inzichtelijk maken van uitval per soort, werd steeds vaker gesteld. We waren al bezig met een demo toen Alland tijdens dit proces met de specifieke vraag bij ons kwam.”

 

Hoe krijg ik gemakkelijk goed inzicht in het uitvalpercentage per soort plant?

“Bovenstaande vraag was het startpunt bij het ontwikkelen van de UitvalregistratieApp.” ,vertelt Ricardo. “Met deze app wordt in het beginproces bij het oogsten meteen een scherp beeld geschetst. Daarmee wordt direct al in de behoefte voorzien. Ik ben ervan overtuigd dat tuinbouwbedrijven met deze app meer controle gaan krijgen op hun organisatie en wat er speelt, om resultaten te perfectioneren. Binnen verschillende processen die tuinbouwbedrijven kennen, gaat digitalisering een steeds crucialere rol spelen. Deze app is een mooi voorbeeld hiervan.”

 

Waarom is de registratie van de oogst een gouden combinatie met de verkoopregistratie?

Ricardo: “Zodra er is vastgelegd welke soorten, in welke week en in welk vak er is geplant en geoogst, komt de verkoopdata in beeld. Voor de verkoopdata maakt Kwekerij Alland gebruik van FreshPortal. Daar wordt geregistreerd wat er is besteld, wie de klant is, om welke soorten het gaat en om hoeveel stuks. Door de verschillende data met elkaar te combineren kun je de uitval meten in verschillende fasen. Hoeveel uitval is er na het oogsten en hoeveel uitval is er tussen het oogsten en de verkoop? Je kunt dit bij elk soort toepassen.”

 

Eigen beheer

Ricardo: “De UitvalregistratieApp is gemaakt met Microsoft Power Apps. Het grote voordeel is dat de app gemaakt kan worden in het beheer van de kweker/opdrachtgever. Dat wil zeggen dat de kweker te allen tijde eigenaar blijft van zijn of haar data. Wij ontwikkelen digitale tools op een manier zoals wij dat zelf ook zouden willen; eigen beheer, eigen middelen, onafhankelijk opereren. Data-eigenaarschap wordt in de toekomst steeds belangrijker.” 

Voor meer informatie:

Horti Analytics
www.horti-analytics.nl

info@horti-analytics.nl
06-33135103

 

 

 

 

Wilt u op de hoogte blijven van onze nieuws update’s? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!