Selecteer een pagina

Goede arbeidskrachten, vinden, binden en behouden dankzij data

18 juni 2021

Het vinden van goede arbeidskrachten in de glastuinbouwsector is topsport geworden. We bevinden ons in een verdringingsmarkt. En áls je dan al goede krachten hebt gevonden, sta je voor de volgende uitdaging: ze binden en behouden. Hoe kan data een rol spelen in het behouden van goed personeel? Willem Verwoerd is binnen Horti Analytics specialist op het gebied van arbeid en optimalisatie. Hij legt uit hoe hij bedrijven binnen de glastuinbouwsector helpt bij het zichtbaar maken van verbeter- en besparingskansen van het arbeidsproces.

Wat versta je precies onder een arbeidsproces?

Het is tweeledig. Je hebt een proces – denk hierbij aan de workflow, hoe worden de dingen gedaan? Aan de andere kant heb je nog het optimaliseren van arbeid, hoe kan het beter en efficiënter? Arbeid moet goed worden ingericht, ik kijk hierbij altijd naar 4 pijlers: werving en selectie, huisvesting en vervoer, loonstrook en de werkplek van de organisatie. Deze 4 pijlers moeten allemaal stevig staan. Is dit niet het geval, dan is de kans groot dat medewerkers al snel overlopen naar een ander bedrijf of branche.

Hoe kan data zorgen voor arbeid optimalisatie?

Als glastuinbouwbedrijf wil je de kosten per eenheid zo efficiënt mogelijk hebben. Helaas zien we dat veel bedrijven zichzelf de vraag stellen ‘Wat kost mij een uur arbeid?’, terwijl de vraag eigenlijk zou moeten zijn ‘Wat is de waarde van een uur arbeid?’. Dit is een essentieel verschil. Een arbeidskracht van €18,- is niet perse goedkoper dan een kracht van €25,-. Het is veel belangrijker om naar de waarde van die persoon te kijken. Wat levert het je op? Hoe is het gedrag van de medewerker? Wat kun je zeggen over de snelheid en kwaliteit van het werk? Om hier conclusies over te kunnen doen, moet je inzicht hebben. Met Horti Analytics kunnen we deze data verzamelen en inzichtelijk maken in een dashboard. Het is onze passie om die positie naar een hoger niveau te krijgen. We stoppen niet bij het aanleveren van een dashboard. Je kan een Ferrari voor de deur zetten, maar niet iedereen kan daarin rijden. Zo werkt het ook met een PowerBI dashboard. Het heeft tijd nodig om er zelfstandig mee te kunnen werken, ook daarin ondersteunen we bedrijven en/of zien we zelfs hele nieuwe functies ontstaan om de veranderende markt een oplossing te bieden.

Personeel controleren op snelheid, wat vinden medewerkers daar zelf van?

De cijfers worden niet gebruikt om medewerkers te controleren, het moet vooral gebruikt worden om goed en helder met het team te kunnen communiceren. Juist door te zorgen voor meer inzicht, krijgen medewerkers meer aandacht en vaak ook meer waardering. Zo zagen we bij een gerberakwekerij dat ze gemiddeld van 1200 stelen per uur, naar 2000 stelen per uur zijn gegaan. Daar profiteert de ondernemer van, maar ook de medewerker die met een mooie bonus naar huis gaat. Het is belangrijk dat er echt een win-win situatie wordt gecreëerd.

Draagt data bij aan een toekomstbestendige arbeidsmarkt?

Het probleem rondom voldoende arbeidsmigranten in de glastuinbouw is niet ineens opgelost. We hebben te maken met sectoren die net iets betere arbeidsvoorwaarden hebben. Neem bijvoorbeeld de warehousing/logistiek; in de zomer is het daar koel en in de winter staat de kachel aan. Daarnaast speelt het internet ook een grote rol. Arbeidsmigranten kunnen inmiddels zelf snel uitzoeken wat goede uitzendbureaus zijn en welke branche de beste arbeidsvoorwaarden heeft. Het grote verschil maak je niet zozeer door goede krachten te vinden, maar vooral door ze te behouden. Zorg voor inzicht, optimaliseer je processen, beloon goede medewerkers en laat je waardering zien. De kans dat arbeidsmigranten overstappen naar een andere branche wordt zo ineens een stuk kleiner. We willen toch allemaal voelen dat we van belang zijn?

Wilt u op de hoogte blijven van onze nieuws update’s? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!